10 نکته طلایی در عکاسی ! عکاسی، هنر لذت بخشی که این روزها تقریباً همه گیر شده و همه افراد حتی با موبایل خود مشغول عکس گرفتن از سوژه های مختلف هستند. خیلی از افراد ممکن است نکات مهم در عکاسی را به طور حرفهای بلد باشند، اما خیلی از افراد هم عکاس حرفه ای نیستند. مهم نیست که عکاس مبتدی یا نیمه حرفهای باشید یا حتی اصلاً بلد نباشید که عکس بگیرید، ما در این مقاله میخواهیم 10 نکته طلایی در عکاسی را به شما بیاموزیم تا از این پس بهتر و زیباتر همچون عکاسان حرفه ای عکس بگیرید.
پیشنهاد ما : عکاسی پرتره چیست
نور اولین و اصلی ترین عنصر عکاسی است. برای اینکه بتوانید یک عکس با کیفیت از سوژه خود تهیه کنید، باید از نورپردازی مناسب استفاده کنید. مهم نیست که منبع نور یک لامپ، یا خورشید، نور پنجره و حتی یک شمع باشد. مهم این است که نور را از چه زاویه ای نسبت به سوژه قرار دهید که کیفیت عکس را پایین نیاورد. مثلاً یک شخص را به عنوان سوژه در نظر میگیریم. اگر نور در بالای چهره قرار بگیرید باعث تاریک شدن چهره و ایجاد تصویری ترسناک میشود.
اگر نور در پشت سوژه قرار بگیرد باعث تاریک شدن سوژه میشود و سوژه همچون سایهای در عکس دیده میشود. بنابراین بهتر است نور را طوری قرار دهید که چهره روشن باشد و هیچ سایهای بر روی آن ایجاد نشود. در صورتی که نور ضعیف بود میتوانید از فلاش دوربین استفاده کنید.
برای اینکه عکستان تار نشود باید از لرزش دوربین جلوگیری کنید. ابتدا باید یاد بگیرید که دوربین را به طور صحیح در دست بگیرید. باید از هر دو دست خود برای گرفتن دوربین استفاده کنید. با یک دست بدنه دوربین و با دست دیگر لنز را بگیرید و برای اینکه تسلط بیشتری روی عکاسی داشته باشید دوربین را به خود نزدیک نگه دارید. این کار از افتادن احتمالی دوربین هم جلوگیری میکند.
یکی دیگر از راه کارهای جلوگیری از لرزش دوربین استفاده از سه پایه دوربین عکاسی است. اما اگر سه پایه ندارید از سرعت شاتری استفاده کنید که برای فاصله کانونی لنز دوربین مناسب باشد. مثلاً اگر سرعت شاتر خیلی پایین باشد، با کوچکترین حرکت دوربین، عکس به کلی تار و بیکیفیت میشود.
بهترین روش در عکاسی دیجیتال استفاده از پس زمینه ساده است. این پس زمینه میتواند یک دیوار یا یک پرده با رنگ کرم یا خاکستری باشد. با استفاده از پس زمینه ساده تمامی توجه بیننده به نقطه کانونی عکس جلب میشود. اما اگر از طرحهای شلوغ در پس زمینه استفاده کنید، ممکن است دیگر سوژه اصلاً به چشم نیاید و همه نگاهها درگیر پس زمینه شود. در این صورت اهمیت سوژه از بین میرود و آنچه که در عکس قرار بود دیده شود و در واقع هدف عکاس بوده، دیگر دیده نمیشود.
اگر در فضای بسته میخواهید عکاسی کنید و هدف شما عکاسی پرتره هست، بهتر است از فلاش دوربین استفاده نکنید زیرا این کار باعث میشود عکستان غیر طبیعی جلوه کند. راه کارهای مختلفی وجود دارد که میشود بدون استفاده از فلاش در فضای بسته عکاسی کرد. به عنوان مثال میتوانید از دکمه ایزو iso استفاده کنید. اگر ایزو را بین 800 تا 1600 قرار دهید، سرعت شاتری که انتخاب میکنید هم باید بالا باشد و پس از آن از دیافراگم در بازترین حالت ممکن استفاده کنید.
در این صورت میزان نور بیشتری وارد سنسور دوربین میشود و سوژه با نور کافی عکاسی میشود. البته میزان ایزوی انتخابی با توجه به شرایط محیط تعیین میشود. مثلاً زمانی که هوا تاریک است مقدار ایزو باید بالا (400 تا 3200) باشد تا نور بیشتری وارد دوربین شود و در روزهای آفتابی استفاده از ایزوی 100 برای عکاسی مناسب اسب. در واقع ایزو میزان حساسیت دوربین به نور را مشخص میکند. با این حال اگر میخواهید از فلاش استفاده کنید، فلاش اکسترنال به شما پیشنهاد میشود که قابلیت چرخش دارد و میتوانید سر آن را طوری تنظیم کنید که نور به طور غیر مستقیم به سوژه بتابد.
فیلترهای پلاریزه موجب کاهش بازتاب نور از سطح شیشه، آب و مانند آن میشود. استفاده از این فیلترها علاوه بر اینکه باعث میشود رنگ درختان و آسمان و… بهتر به نظر برسد، به عنوان محافظ لنز دوربین نیز کاربرد دارد. بنابراین اگر قصد خرید فیلتر برای لنز دوربین خود دارید، بهتر است فیلتر پلاریزه بخرید.
دیافراگم، سرعت شاتر و iso سه اصل مهم در عکاسی است که به شما کمک میکند همچون عکاسان حرفه ای عکس بگیرید. بنابراین باید ابتدا ارتباط بین این سه عامل را یاد بگیرید. مثلاً زمانی که میخواهید از یکی از این سه مورد استفاده کنید، برای اینکه عکس از کیفیت مطلوب برخوردار شود باید حداقل یکی از آنها را تنظیم کنید.
البته میتوانید از حالت خودکار استفاده کنید. هنگامی که دوربین را در حالت خودکار قرار میدهید دیافراگم، شاتر و ایزو به صورت خودکار تنظیم میشوند. اما ممکن است کیفیت عکس آنطور که شما انتظار داشتید نباشد. بنابراین بهتر است یاد بگیرید که به طور دستی هر کدام از سه مورد ذکر شده را تنظیم کنید.
در عکاسی قوانینی به نام ترکیب بندی وجود دارد که قانون یک سوم، مهمترین آن است و به شما کمک میکند تا بهترین عکسها را ثبت کنید. برای استفاده از این قانون باید شما یک قاب مربع شکل را دور سوژه تصور کنید. حال این مربع را با استفاده از خطوط افقی و عمودی به 9 مربع مساوی تقسیم کنید. شاید بعضی عکسها با قرار گرفتن سوژه در مرکز قاب فوق العاده به نظر برسند، اما قرار گرفتن سوژه بیرون از مرکز قاب و در نقطه ای که خطوط همدیگر را قطع میکنند نیز باعث به وجود آمدن یک عکس زیبا میشود که جذابتر از عکسهای دیگر است.
با استفاده از سرعتهای مختلف شاتر به تجربه های جالبی دست میابید. یک سوژه متحرک را در نظر بگیرید. مثلاً یک چرخ و فلک در شب که چراغهای اطراف آن روشن است. اگر یک عکس با سرعت شاتر پایین مثلاً 4 ثانیه بگیرید، حرکت چرخ و فلک با ایجاد رد نور در عکس ثبت میشود. حال اگر با یک شاتر سریعتر، از چرخ و فلک عکاسی کنید میبینید که دیگر رد نور در عکس روشن و کشیده نیست و سوژه در عکس ثابت به نظر میرسد. سعی کنید از سوژههای متحرک بیشتری عکاسی کرده و تجربه کسب کنید.
اگر میخواهید عکسهایتان جذابیت بیشتری داشته باشد خصوصاً زمانی که عکاسی منظره انجام میدهید، باید به عکس عمق بدهید. برای این کار میتوانید از تکنیک عکاسی پانوراما استفاده کنید و از لنز واید کمک بگیرید. برای وضوح کامل پس زمینه و پیش زمینه از دیافراگم بزرگ با فاصله کانونی 16 یا حتی بزرگتر میتوانید استفاده کنید.
همچنین برای ایجاد عمق و حس کردن مقیاس، میتوانید یک سوژه در پیش زمینه قرار دهید. به این ترتیب بیننده به راحتی میتواند فاصله زیاد سوژه و منظره را بهتر حس کند.
تکنیک پنینگ panning، تکنیکی است که برای عکاسی از سوژه در حال حرکت از آن استفاده میشود. در این تکنیک سرعت شاتر پایینتر از سرعت شاتر در عکاسی معمولی انتخاب میشود. در این حالت باید با سرعتی معادل سرعت سوژه حرکت کنید، دوربین را به سمت سوژه گرفته و در همان حال دکمه شاتر را فشار دهید. برای جلوگیری از لرزش دوربین استفاده از سه پایه و یا مونوپاد را فراموش نکنید.
اصول عکاسی با موبایل هم مانند عکاسی با دوربین است و تفاوت چندانی با هم ندارند. مثلاً ممکن است شما صاحب کسب و کار باشید و دوربین حرفهای نداشته باشید و بخواهید با استفاده از موبایل از محصولات خود عکاسی کنید. بنابراین باید نکات عکاسی با موبایل و همچنین نکات عکاسی تبلیغاتی را نیز بلد باشید. این نکات هم مانند نکات عکاسی با دوربین است و برای زیباتر شدن عکسهای خود کافی است همان 10 نکته طلایی در عکاسی حرفه ای را دنبال کنید.