همانطور که میدانید نور برای عکاسی بسیار اهمیت دارد. حال اگر قصد عکاسی در شب را داشته باشیم باید چکار کنیم؟ هر فردی که هنری هم نباشد، گرفتن عکس خصوصاً در شب برای او لذت بخش خواهد بود؛ حال چه از مناظر باشد چه از یک شخص دیگر. در این مقاله میخواهیم شما را با اصول عکاسی در شب و تکنیکهای آن آشنا نماییم، امیدواریم مورد توجه شما قرار بگیرد.
عکاسی در شب برای افراد مبتدی میتواند امری بسیار چالش برانگیز و سخت باشد اما با مطالعه مطالبی که به شما آموزش خواهیم داد و نکات مهمی که مطرح میکنیم قادر خواهید بود عکسهای حرفهای و خاطرهانگیز ثبت کنید.
برای عکاسی در شب صرفاً نیاز به دوربین و وسایل گران قیمتی نیاز ندارید. دوربینهای DSRL قابلیت کاملی برای گرفتن عکاسی در نور کم را دارا میباشند. حتی با ارزانترین و ابتداییترین این دوربینها هم میتوان عکاسی مناسبی در شب داشت.
قبل از اقدام به عکاسی در شب، نیاز به یک سه پایه محکم دارید. برای گرفتن عکس در شب دوربین شما باید همیشه ثابت باشد. سطح سه پایه خود را طوری تنظیم کنید که سه پایه شما مستقیم باشد. افق مجازی دوربین خود را روشن کنید تا مطمئن شوید که وسایل شما همسطح هستند.
گاهی اوقات نقاط مناسب برای عکاسی در شب به صورتی است که نمیتوان از سه پایه معمولی استفاده کرد. بنابراین میتوان با تهیه یک مینی سه پایه از این نقاط عکسهای حرفهای در شب گرفت.
برخی از این تنظیمات میتواند شامل موارد زیر باشد که در ادامه به توضیح هرکدام از آنها میپردازیم:
استفاده از ISO بالا در عکاسی شبانه به دلیل حساسیت بالایی که دارد مناسب است اما باعث افزایش نویز در تصاویر میشود. اما دوربینهای سطح بالای جدید به حدی پیشرفته هستند که به شما این امکان را میدهند تا با تنظیمات ISO بسیار بالا (حداکثر ISO 3200 یا بیشتر) عکسهای بدون نویز بگیرید.
اما با این حال به جهت عکاسی در شب برای اکثر دوربینها با حساسیت به نور محدود، استفاده از ISO پایینتر، عملیترین روش است.
برای شناخت محدودیتهای سطح ISO دوربین در تصویری که قصد عکاسی از آن را دارید بهتر است تعدادی عکس برای تست کم نور با تنظیمات مختلف ISO بگیرید. سپس عکسها را بررسی کنید. متوجه میشوید که در کدام سطح ISO، نویز بیشتری داشتهاید. حال اگرISO 1600 قابل استفاده نبود، تنظیمات پایینتر را تست کنید.
به خاطر داشته باشید قدرت زیاد ISO در دوربین شما صرفاً به این معنی نیست که حتما باید از آن استفاده کنید.
اگر از یک سه پایه برای ثابت نگهداشتن دوربین استفاده میکنید، پایین نگه داشتن ISO کار بسیار عاقلانهای است. به جای اینکه ISO را تنظیم کنید، از سرعت شاتر آهستهتر و دیافراگمهای گستردهتر استفاده کنید. اصولاً ISO 400 یا 800 و یا حتی 1600 برای عکاسی در شب در اکثر شرایط کافیست.
فوکوس دستی برای عکاسی در شب از فوکوس اتوماتیک بهتر عمل میکند. ضعف فوکوس اتوماتیک برای عکاسی در شب، جایی مشخص میشود که دوربین شما به دلیل تاریک بودن، دائم در حال تلاش برای تنظیم فوکوس است. استفاده از فوکوس دستی این امکان را فراهم میکند که دوربین به طور تصادفی روی بخش خاصی از صحنه متمرکز نشود.
فوکوس دستی خود را در حالت بینهایت (∞) قرار دهید. حالت Live View را روشن کنید و با استفاده از دکمه زوم، موضوعی را که میخواهید در کانون توجه خود قرار دهید، بزرگنمایی کنید و سپس تنظیم کنید تا کاملاً مشخص شود.
در زمان عکسبرداری شبانه، فوکوس خودکار را روشن نکنید. با روشن کردن فوکوس اتوماتیک، دوربین تمام تنظیمات دستی که انجام دادهاید را نادیده میگیرد.
شاید برای انجام این تنظیمات کمی زمان نیاز باشد اما نتیجه آن، گرفتن عکسهای با کیفیت در روشنایی کم است. هرچند که برای عاشقان عکاسی، صرف این زمان و انجام این تنظیمات بسیار شیرین خواهد بود.
ترجیح عکاسان، به دلایل مختلف از جمله اشغال فضای بسیار کم از حافظه و بارگذاری تصویر بدون تبدیل فرمت، استفاده از فرمت JPEG است. با این حال این فرمت از الگوریتم فشردهسازی بالایی برای تصاویر استفاده میکند. از طرفی در هنگام فیلمبرداری صحنههایی با دامنه پویایی بالا، مشکل ایجاد میکند.
بنابراین هنگام عکاسی در شب، فرمت تصاویر را روی RAW قرار دهید. این فرمت، فضای زیادی را روی کارت حافظه شما اشغال میکند و ویرایش تصاویر شما نیز باید بعد از آن انجام شوند اما تصاویر با کیفیت، حرفهای و دلخواه خود را در شب ثبت میکنید.
RAW بهترین گزینه برای جلوگیری از نویز تصویر در شب است. برخلاف فرمت JPEG، فایلهای RAW کیفیت خود بعد از پردازش تصویر را حفظ میکنند. همچنین بعد از ویرایش تصویر خود میتوانید آن را به هر فرمت دیگری از جمله JPEG یا PNG تبدیل کنید.
میتوانید Bracketing خود را ببندید. در براکت دستی، دوربین را در حالت “اولویت دیافراگم” یا “اولویت سرعت” قرار دهید. حال یک عکس معمولی بگیرید. با استفاده از دکمه Exposure Compensation (دکمهای با نماد +/-) در تصاویر بعدی، نور را تنظیم کنید.
میتوان از تصاویر براکت برای ایجاد تصاویر HDR نیز استفاده کرد. این تکنیک به اینصورت است که با ترکیب چند تصویر (به وسیله یک ابزار ویرایش)، محدوده نوردهی را بازسازی میکند. با این کار، جزئیاتی که یک دوربین معمولی قادر به گرفتن آن نیست بازآفرینی میشود.
برای عکاسی در شب از سوژههای متحرک مانند آتش، به اولویت شاتر بروید. در اینجا فقط سرعت شاتر را تنظیم کنید؛ دوربین به طور خودکار دیافراگم را انتخاب میکند.
در این حالت میتوانید برای عکاسی در شب، نورهای چشمگیر و مناظر رویایی ایجاد کنید. همچنان گرفتن عکسهای تست را فراموش نکنید که برای رسیدن به هدف مناسب، ضروری هستند.
برای گرفتن عکسهای رنگارنگ در شب، دوربین را روی سرعت کم شاتر (از 1/30 به 30 ثانیه) تنظیم کنید.
نکته: هرچه سرعت شاتر کندتر باشد مسیرهای نوری طولانیتر میشوند. دیافراگم وسیع برای نورهای طولانی ضروری نیست. با استفاده از ترکیب سرعت شاتر بسیار آهسته و دیافراگم وسیع، یک تصویر بیش از حد بیان میشود.
شاید تعجبآور باشد که دوربین حتی در محیطهایی با نور کم، میتواند تا چه حد نور جمع کند. وقتی در حالت اولویت شاتر قرار دارید، به دیافراگم انتخاب شده دوربین خود دقت کنید؛ خواهید دید که میتواند به اندازه f/22 برای نوردهی کوتاه به مدت چند ثانیه داشته باشد.
تنظیم اولویت شاتر برای عکاسی از آسمان شب مناسب است. زمان قرار گرفتن در موقعیت معمولی برای عکاسی از ستارهها بین 10 ثانیه تا 30 ثانیه است.
از آنجاییکه ستارهها در آسمان در حرکت هستند اگر به اندازه کافی عکس خود را در معرض دید قرار دهید، دنبالههای ستارهها قابل مشاهده خواهد بود.
نکته: با استفاده از حالت Bulb Mode نیز میتوانید مسیرهای ستارهها را بدست آورید.